Οδοντική προσθετική - Ιατρείο Αισθητικής Οδοντιατρικής

Οδοντική Προσθετική - Γέφυρες & Θήκες

Η Οδοντική Προσθετική η Προσθετολογία αφορά στις προσθετικές αποκαταστάσεις, δηλαδή σε όλες εκείνες τις τεχνικές, που καλούνται να αναπληρώσουν την μασητική λειτουργία, την άνεση και την εμφάνιση μετά από την απώλλεια δοντιού ή δοντιών. Η συστηματοποίηση των διαδικασιών από τη διάγνωση έως τον σχεδιασμό μιας νέας προσθετικής εργασίας βασίζεται πλέον στις εξελίξεις της τεχνολογίας. Η εξατομικευμένη ανάλυση της λειτουργίας (άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος) καθώς και η αισθητική ανάλυση του προσώπου με τη βοήθεια επαγγελματικών καμερών και ειδικών υπολογιστικών λογισμικών CAD/CAM εξασφαλίζει την επιτυχία σε κάθε προσθετική αποκατάσταση οποιασδήποτε έκτασης

Γέφυρες Δοντιών - Γέφυρες Πορσελάνης

Πότε Χρησιμοποιούνται


Όταν έχει χαθεί ένα ή περισσότερα φυσικά δόντια, τότε πρέπει να κατασκευαστεί μια προσθετική αποκατάσταση (γέφυρα δοντιών ή γέφυρα πορσελάνης), η οποία συγκολλάται στα παρακείμενα δόντια-στηρίγματα και αναπληρώνει τα ελλείποντα δόντια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα δόντια-στηρίγματα να είναι υγιή και αρκετά σε αριθμό.

Μία γέφυρα δοντιών ουσιαστικά αποτελείται από θήκες, που είναι κατασκευασμένες η μια δίπλα στην άλλη και οι οποίες είναι ενωμένες μεταξύ τους.

Γέφυρες κατασκευάζονται και πάνω σε οδοντικά εμφυτεύματα, όταν δεν υπάρχουν δόντια.

Γέφυρες Πορσελάνης Για Πίσω Δόντια

Τα τελευταία χρόνια με τη βελτίωση των οπτικών ιδιοτήτων του οξειδίου της ζιρκονίου (ζιρκονία), που είναι κεραμικό υλικό εξαιρετικής αντοχής, οι γέφυρες ζιρκονίας αποτελούν την πρώτη επιλογή μας.

Η μεταλλοκεραμική γέφυρα, που αποτελεί και την πιο διαδεδομένη προσθετική λύση, αποτελείται από μεταλλικό σκελετό (είτε από χρωμιο-κοβαλτιούχα κράματα, είτε από κράματα ευγενών μετάλλων -χρυσο/πλατίνα),ο οποίος επενδύεται με οδοντιατρική πορσελάνη.

Γέφυρες Πορσελάνης Για Πρόσθια Δόντια

Σε πρόσθια δόντια οι αισθητικές απαιτήσεις είναι αυξημένες . Γέφυρες δοντιών για την πρόσθια περιοχή- αισθητική ζώνη- κατασκευάζονται από οξείδιο του ζιρκονίου (zirconium oxide), ή από ολοκεραμικά συστήματα Empress II, ips e.max, των οποίων οι οπτικές ιδιότητες είναι απαράμιλλες.

Γέφυρες Πορσελάνης - Ακρίβεια Εφαρμογής και Αισθητική

Τα νέα ολοκεραμικά συστήματα (ζιρκονίας και e-max ) υποστηρίζουν την κατασκευή προσθετικών αποκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής αποτύπωσης και κατασκευής - CAD/CAM

Στάδια κατασκευής - Χρόνοι

Τα στάδια κατασκευής μιας γέφυρας δοντιών, περιλαμβάνουν τα εξής

 • την παρασκευή (δηλ. τον τροχισμό) των δοντιών-στηριγμάτων
 • κατασκευή και τοποθέτηση της προσωρινής γέφυρας
 • την αποτύπωση των δοντιών
 • κατασκευή της αποκατάστασης
 • και την τελική συγκόλλησή της στα δόντια στηρίγματα.

Για την κατασκευή μιας γέφυρας δοντιών απαιτούνται 2-5 συνεδρίες και συνολικός χρόνος 7-15 ημέρες (εξαρτάται από το μέγεθος της αποκατάστασης).

Το τελικό κόστος δεν επιβαρύνεται από τον αριθμό των συνεδριών, εξαρτάται από το υλικό κατασκευής και τον αριθμό των ελλειπόντων δοντιών και αποσαφηνίζεται στην πρώτη συνεδρία.

Οδοντική Γέφυρα ή εμφύτευμα;

Μειονέκτημα των οδοντικών γεφυρών είναι ο τροχισμός των δοντιών-στηριγμάτων.

Γι αυτό μια οδοντική γέφυρα δε θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή μας, καθώς υπάρχουν πλέον πολύ πιο συντηρητικές λύσεις.

Η προβλέψιμη χρήση των εμφυτευμάτων θεωρείται απόλυτα συντηρητική επιλογή και προτιμάται έναντι των οδοντικών γεφυρών. Τα εμφυτεύματα έχουν περιορίσει την επιλογή των γεφυρών μόνο στις περιπτώσεις εκείνες , όπου δεν μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα.

Επιπλέον η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος αποδεικνύεται περισσότερο οικονομική λύση, εάν συνυπολογιστούν τα κόστη θεραπείας των δοντιών-στηριγμάτων μιας γέφυρας (ενδοδοντικές θεραπείες-ενδορριζικοί άξονες , μεταβατικές αποκαταστάσεις κλπ)

Θήκες Δοντιών - Θήκες Πορσελάνης

Αντοχή και Αισθητική

Η αντιαισθητική όψη των κλασσικών οδοντικών θηκών (γκριζάρισμα των ούλων, ογκώδεις κλπ) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις νέες θήκες πορσελάνης. Η αντικατάσταση τους με νέες ολοκεραμικές θήκες πορσελάνης αποκαθιστά την υγεία και προσφέρει φυσικότητα και αυτοπεποίθηση. Έτσι, επιτυγχάνεται εκπληκτική αλλαγή στο σχήμα, στη θέση και στο χρώμα των αποκαταστάσεων με τις νέες οδοντιατρικές πορσελάνες, οι οποίες δεν χρειάζονται ενίσχυση από μεταλλικό σκελετό (metal-free prostheses).

Θήκες πορσελάνης - Τι είναι

Οι στεφάνες ή - κατά το κοινώς λεγόμενο- θήκες πορσελάνης, είναι κορώνες ολικής κάλυψης, που εφαρμόζουν και αγκαλιάζουν σφιχτά το δόντι. Έχουν το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των φυσικών δοντιών.Οι θήκες πορσελάνης (ή αλλιώς θήκες δοντιών) τοποθετούνται σε δόντια, των οποίων η δομική αντοχή έχει υποβαθμιστεί, και τα προστατεύουν από ενδεχόμενο κάταγμα.

Eίναι ακίνητες αποκατάστασεις ολικής κάλυψης (τροχίζεται όλη η επιφάνεια του δοντιού) σε αντίθεση με τις όψεις ρητίνης/πορσελάνης και τα ένθετα/επένθετα ,που αποτελούν αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης. Θήκες κατασκευάζονται και για φυσικά δόντια αλλά και για οδοντικά εμφυτεύματα (βλ. στεφάνες σε εμφυτεύματα).

Υλικά εκλογής για την κατασκευή τους είναι κεραμικά υλικά εξαιρετικής αντοχής από zirconium oxide (Katana Inc), ή τα ολοκεραμικά συστήματα (all-ceramic crown) ips e.max, των οποίων οι οπτικές και μηχανικές ιδιότητες είναι απαράμιλλες .

Τα νέα υλικά ζιρκονίας, που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν την κατασκευή αποκαταστάσεων CAD/CAM και προσφέρουν βελτιωμένες οπτικές ιδιότητες (διαφάνεια, οπαλισμό), που τα καθιστούν ως υλικά εκλογής για στεφάνες και γέφυρες.

Θήκες Πορσελάνης - Πότε Χρησιμοποιούνται

Πλέον με την είσοδο των όψεων πορσελάνης και συνθέτων ρητινών, επενθέτων και υπερενθέτων η χρήση στεφανών-θηκών έχει πλήρως σχεδόν καταργηθεί, αφού θεωρούνται επεμβατικές λύσεις. Η χρήση τους αφορά πλέον αποκλειστικά και μόνο στην αντικατάσταση ήδη υπαρχόντων θηκών .

Θήκες Πορσελάνης-Στάδια Κατασκευής & Χρόνοι

Τα στάδια κατασκευής για μια στεφάνη θήκη πορσελάνης περιλαμβάνουν

 • απομάκρυνση παλαιάς στεφάνης-θήκης (δεν βάζουμε πλέον θήκες σε δόντια που δεν φέρουν ήδη θήκες βλ. όψεις πορσελάνης , επένθετα & υπερένθετα)
 • κατασκευή με CAD/CAM και τοποθέτηση της προσωρινής στεφάνης
 • αποτύπωση του/των δοντιών
 • την τελική συγκόλλησή της στο δόντι.

Για μία μονήρη αποκατάσταση απαιτούνται 1-4 συνεδρίες και συνολικός χρόνος 1-5 εργάσιμες ημέρες.

Το τελικό κόστος δεν επιβαρύνεται από τον αριθμό των συνεδριών, εξαρτάται από το υλικό κατασκευής και υπολογίζεται από την πρώτη συνεδρία.

Στεφάνες - θήκες πορσελάνης τοποθετούνται και σε οδοντικά εμφυτεύματα.

Ολοκεραμικές Θήκες Πορσελάνης -Πλεονεκτήματα

 • Περισσότερο βιοσυμβατές από τις κλασσικές μεταλλοκεραμικές θήκες- άριστα ανεκτές από τα ούλα
 • Απαράμιλλη αισθητική σε σύγκριση με τις κλασσικές μεταλλοπορσελάνες

Θήκες ή Όψεις πορσελάνης;

Οι αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης του δοντιού (όψεις πορσελάνης, επένθετα) είναι πολύ πιο συντηρητικές από τις αποκαταστάσεις ολικής κάλυψης (θήκες, γέφυρες) και γι αυτό προτιμώνται έναντι των θηκών και γεφυρών

Mε την εξέλιξη των συγκολλητικών συστημάτων για τις όψεις και τα επένθετα πορσελάνης (μερικής κάλυψης αποκαταστάσεις) η χρήση των οδοντικών θηκών (ολικής κάλυψης αποκαταστάσεις) περιορίζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως:

 • σε δόντια, που έχουν χάσει όλα τα τοιχώματα τους (μέχρι 2 χλστ ύψος κλινικής μύλης),
 • ή που φέρουν ήδη αποτυχημένες στεφάνες.

Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση μιας επιτυχημένης στεφάνης είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 2 χλστ ύψους δοντιού κυκλοτερώς (ferrule effect) . Σε αντίθετη περίπτωση χρειάζεται αισθητική επιμήκυνση κλινικής μύλης (ουλοπλαστική-οστεοπλαστική) ή ορθοδοντική ανατολή

Στο ιατρείο μας τοποθετούμε θήκες πορσελάνης μόνο για να αντικαταστήσουμε ήδη υπάρχουσες θήκες. Σε άθικτα δόντια, που δεν είναι τροχισμένα για θήκες, δε βάζουμε θήκες. Ακόμη και σε πολύ κατεστραμμένα δόντια, οι όψεις, τα επένθετα και υπερένθετα αποκαθιστούν συντηρητικά και προβλέψιμα κάθε οδοντικό έλλειμμα.