Όψεις Πορσελάνης & Ρητίνης - Ιατρείο Αισθητικής Οδοντιατρικής

Όψεις Πορσελάνης & Ρητίνης

Ελάχιστα Επεμβατική Οδοντιατρική - Οδοντιατρική χωρίς τροχισμό δοντιών

Οι όψεις είναι προσθετικές αποκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνται για την αλλαγή σχήματος, χρώματος και κάποιες φορές και θέσης των δοντιών. Έχουν την μορφή λεπτών επικαλύψεων από πορσελάνη ή ρητίνη, που συγκολλούνται στην μπροστινή επιφάνεια των φυσικών δοντιών. Μέσω τεχνολογίας αιχμής Cad/Cam εξατομικεύεται το μέγεθος τους με βάση τα μορφολειτουργικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια επαναστατική καινοτομία της σύγχρονης οδοντιατρικής, αφού αποκαθιστούν το σχήμα των δοντιών χωρίς να τροχίζονται υγιή δόντια - Ελάχιστα Επεμβατική Οδοντιατρική. Η χρήση των όψεων διαφέρει με βάση το υλικό κατασκευής τους -πορσελάνη ή ρητίνη- σύμφωνα με τα ακόλουθα:

Όψεις Πορσελάνης

Η απολυτή αισθητική επιλογή

Η κατασκευή μίας εντυπωσιακής οδοντικής σύνθεσης μπορεί να επιτευχθεί με τις νέες όψεις πορσελάνης, που προσδίδουν λάμψη και φυσικότητα στο χαμόγελο. Οι όψεις πορσελάνης είναι τόσο αποτελεσματικές -αισθητικά και λειτουργικά- που έχουν εκτοπίσει τη χρήση θηκών δοντιών σχεδόν πλήρως.

Με τις νέες όψεις πορσελάνης μπορούν να αποκατασταθούν οι συμμετρίες και τα ιδιαίτερα στοιχεία μας και να αναδειχθεί η αρμονία σε ολόκληρο το πρόσωπο. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των όψεων πορσελάνης στηρίζεται στην Αισθητική Ανάλυση και το Digital Smile Design. Με τις νέες οδοντιατρικές πορσελάνες μπορούν να κατασκευαστούν πολύ λεπτές όψεις, καθώς απαιτούν ελάχιστη ή και καθόλου αποκοπή των δοντιών (0,3-0,7mm).

Η εξαιρετική αντοχή, η στιλπνότητα και η ημι-διαφάνειά της οδοντιατρικής πορσελάνης, καθιστούν τις ολοκεραμικές όψεις μια καταπληκτική επιλογή. Για τους λόγους αυτούς εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο τις επιλέγουν ως την απόλυτη αισθητική λύση για το χαμόγελό τους.

Το τελικό αποτέλεσμα επαναφέρει την λειτουργικότητα και την αρμονία στο χαμόγελο. Με τις όψεις πορσελάνης αποκαθίσταται το σχήμα των δοντιών, η θέση και το χρώμα τους.

 
Όψεις πορσελάνης - Τι είναι

Αποτελούν επικαλύψεις από ειδική, ενισχυμένη οδοντιατρική πορσελάνη (porcelain veneer). Τοποθετούνται στις μπροστινές επιφάνειες των δοντιών. Είναι προσθετικές αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης (δεν καλύπτεται όλο το δόντι) σε αντίθεση με τις στεφάνες-θήκες, που είναι προσθέσεις ολικής κάλυψης.

Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται σε μηχανές υψηλής ακρίβειας (CAD/CAM) και συγκολλούνται με ειδική τεχνική (bonding) στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών. Ο ρόλος τους είναι η αντιμετώπιση δυσχρωμιών και η αποκατάσταση τού σχήματος και της μορφής των δοντιών.

Πλέον, οι γνωστές στεφάνες (θήκες) θεωρούνται πολύ επεμβατικές, γιατί είναι αποκαταστάσεις ολικής κάλυψης (τροχίζονται τα δόντια συνολικά) . Η χρήση τους έχει ”εκτοπιστεί” σχεδόν πλήρως από τις όψεις πορσελάνης και τα επένθετα & υπερένθετα. Οι όψεις πορσελάνης χρειάζονται ελάχιστη ή και μηδενική αποκοπή (υπέρ-συντηρητικές αποκαταστάσεις) των οδοντικών ιστών.

Όψεις πορσελάνης -Που χρησιμοποιούνται

 • όταν θέλουμε να κλείσουμε διαστήματα μεταξύ των δοντιών, που είναι αραιά (αραιοδοντία).
 • για να διορθώσουμε την θέση προσθίων δοντιών-εάν αποκλειστεί η ορθοδοντική θεραπεία-π.χ. σ έναν συνωστισμό
 • όταν θέλουμε να επαναφέρουμε το σχήμα των δοντιών. Αυτό αφορά σε ασθενείς, που τα δόντια τους έχουν φθαρεί (αποτριβές) ή, που έχουν δόντια σπασμένα
 • για να καλύψουμε δόντια, που φέρουν εκτεταμένα σφραγίσματα
 • όταν θέλουμε να ”επανατοποθετήσουμε” στη σωστή θέση του ένα δόντι, το οποίο βρίσκεται ”πιο μέσα” από τα υπόλοιπα.
 • για να ”λευκάνουμε” τα δόντια με μόνιμο τρόπο σε συνδυασμό με τις τεχνικές χημικής λεύκανσης των δοντιών
 • όταν θέλουμε να ''γεμίσουμε'' τα ανυποστήρικτα χείλη και τις παρειές

Όψεις πορσελάνης - Πλεονεκτήματα και Ενδείξεις

 • Είναι αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης και άρα απόλυτα συντηρητικές έναντι των άλλων προσθετικών αποκαταστάσεων ολικής κάλυψης (στεφάνες- θήκες)
 • Αποδίδουν περισσότερο ομοιογενείς επιφάνειες στα δόντια, καλύτερη στιλπνότητα, καθώς και πολύ καλή μάκρο- και μίκρο-μορφολογία.
 • Απαράμιλλες μηχανικές ιδιότητες (σκληρότητα, αντοχή στην θλίψη και στον εφελκυσμό). Υπό προϋποθέσεις μια όψη πορσελάνης μπορεί να αυξήσει την αντοχή του δοντιού στις θλιπτικές και εφελκυστικές δυνάμεις (πλάγιες).
 • Άριστες οπτικές ιδιότητες
 • Αποτελούν την λύση εκλογής, σε όλες τις περιπτώσεις, όπου δεν μπορούν να τοποθετηθούν όψεις ρητινών
 • Μπορούν να αποκαταστήσουν μεγαλύτερα ελλείμματα απ’ ό,τι οι όψεις συνθέτων ρητινών.
 • Συγκολλούνται επί της αδαμαντίνης και οδοντίνης (bonding) κι επομένως δεν επηρρεάζουν την δομική ακεραιότητα του δοντιού/-ων
 • Είναι απόλυτα βιοσυμβατές και ”φιλικές” με τους ιστούς του περιοδοντίου (ούλα)

Όψεις Πορσελάνης - Μειονεκτήματα και Περιορισμοί

 • Απαιτούν ενδιάμεσα στάδια και επιπλέον κόστη (εργαστηριακά κλπ)
 • Η συγκόλληση της όψης πορσελάνης χρειάζεται ικανή επιφάνεια αδαμαντίνης-οδοντίνης. Γι αυτό, απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί και εξοπλισμός (ελάχιστη αποκοπή) αδαμαντίνης με χειρουργικό μικροσκόπιο, χειρουργικές λούπες )

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή των ολοκεραμικών όψεων είναι η σωστή αξιολόγηση της:

 

 • περιοδοντικής κατάστασης του ασθενούς (ούλων και οστού),
 • σύγκλεισης (του τρόπου δηλαδή που τα δόντια έρχονται σε επαφή μεταξύ τους)
 • και της ενδεχόμενης ανάγκης για επιμέρους ειδικές θεραπείες (αισθητική χειρουργική).

Όψεις πορσελάνης - Διαδικασία

Αρχικά επιλέγονται τα δόντια, που θα υποδεχτούν τις όψεις πορσελάνης, σύμφωνα με την αισθητική ανάλυση χαμόγελου & προσώπου.

Παρουσιάζεται στον ασθενή το προτεινόμενο σχέδιο πάνω στα φυσικά δόντια με μια δοκιμαστική , εξατομικευμένη σύνθεση. Έτσι, οπτικοποιείται άμεσα το τελικό αποτέλεσμα ,προτού προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Οποιεσδήποτε επισημάνσεις για τροποποιήσεις στο προτεινόμενο σχέδιο γίνονται σε αυτό το στάδιο. Τελικά αντιγράφεται ακριβώς το αποτέλεσμα στις τελικές όψεις πορσελάνης μέσω ειδικών πλοηγών. Κατασκευάζονται οι όψεις μια προς μία σε ειδική συσκευή καθοδηγούμενου σχεδιασμού CAD/CAM.

Στάδια θεραπείας με όψεις πορσελάνης - Χρόνοι

Τα στάδια κατασκευής των όψεων πορσελάνης περιλαμβάνουν

 • προετοιμασίατων προστομιακών επιφανειών των δοντιών
 • κατασκευή των μεταβατικών αποκαταστάσεων
 • αποτύπωσητων δοντιών
 • κατασκευή των τελικών αποκαταστάσεων αστρίου (feldspathic) ή διπυριτικού λιθίου (e-max)
 • και την τελική συγκόλλησή τους στη θέση τους.

Οι όψεις πορσελάνης χρησιμοποιούνται σχεδόν στις ίδιες περιπτώσεις, που χρησιμοποιούνται και οι όψεις ρητίνης.

Έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο χρονικόορίζοντα και αποδίδουν σχετικά καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα από τις όψεις σύνθετης ρητίνης.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε όψεις Αστρίου (Feldspathic) και e-max (IPS IVOCLAR Inc)

Όψεις ρητίνης

Bonding για Νέο Χαμόγελο

Ένα νέο χαμόγελο μπορεί να επιτευχθεί πλέον γρήγορα και εντυπωσιακά με τις νέες όψεις ρητίνης. Οι νέες όψεις ρητίνης συνδυάζουν την αρμονία με τη συμμετρία, την λάμψη με τη φυσικότητα και την αντοχή. Κάθε νέα οδοντική σύνθεση σχεδιάζεται με ειδικό λογισμικό και ενσωματώνεται πλήρως στην συνολική εμφάνιση του προσώπου.

Με την Αισθητική Ανάλυση και το Digital Smile Design σχεδιάζονται οι όψεις σε φωτογραφίες του προσώπου/χαμόγελου και κατασκευάζονται με μεγάλη ακρίβεια και σύμφωνα με τις αναλογίες από το πρόσωπο. Στον σχεδιασμό και κατασκευή των όψεων ρητίνης εφαρμόζεται η Χρυσή Αναλογία για την απόδοση σωστών αποστάσεων και αναλογιών των δοντιών.

 
Όψεις ρητίνης - Τι είναι

Οι όψεις ρητίνης είναι επικαλύψεις μικρού πάχους (veneers), που τοποθετούνται στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών. Χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα, που αφορούν στο χρώμα ,το σχήμα ή την μορφή των δοντιών.

Είναι συντηρητικές αποκαταστάσεις - σε σύγκριση με τις κλασικές στεφάνες - θήκες (αποκαταστάσεις ολικής κάλυψης). Οι όψεις συνθέτων ρητινών είναι αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης , γιατί τα δόντια τροχίζονται ελάχιστα ή και καθόλου.

Οι όψεις ρητίνης είναι άμεσες αποκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει, πως τοποθετούνται σε μία συνεδρία. Με τα νέα υλικά και με ειδικές τεχνικές διαστρωμάτωσης μπορούμε να αναπαράγουμε τις μηχανικές και τις οπτικές ιδιότητες των φυσικών δομών των δοντιών . Έτσι, επιτυγχάνονται εκπληκτικά αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα, που διατηρούνται για πολλά χρόνια.

Το προσδόκιμο του χρόνου λειτουργίας των νέων όψεων συνθέτων ρητινών μπορεί να φτάσει πλέον τα 7-10 χρόνια.

Το εύρος εφαρμογής των νέων συνθέτων ρητινών καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα των οδοντικών αποκαταστάσεων (όψεις, εμφράξεις, μεταβατικές αποκαταστάσεις, ένθετα/επένθετα).

Όψεις ρητίνης - Πότε χρησιμοποιούνται

 • για να κλείσουμε μικρά διαστήματα μεταξύ των δοντιών, που είναι αραιά (αραιοδοντία). Διαστήματα μεγαλύτερα από 1-1,5 χλστ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με σύνθετες ρητίνες - σε τέτοιες περιπτώσεις επιλέγονται όψεις πορσελάνης
 • όταν θέλουμε να επαναφέρουμε το σχήμα των δοντιών. Αυτό αφορά σε ασθενείς ,των οποίων τα δόντια έχουν φθαρεί (αποτριβές). Ειδικά σε ασθενείς, που σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους, οι όψεις ρητίνης είναι η λύση εκλογής. Τελευταία, με τον συνδυασμό μικρόκκοκων (microfiller resins) και νανόκοκκων (nanofiller resins) ρητινών μπορούμε να δημιουργήσουμε όψεις με πολύ καλή αντοχή και αισθητική. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε εκπληκτικές βιομιμητικές αποκαταστάσεις τόσο σε πρόσθια δόντια (όψεις), όσο και σε οπίσθια δόντια (ένθετα-επένθετα)
 • για να καλύψουμε δόντιαπου φέρουν εκτεταμένα παλιά σφραγίσματα 
 • όταν θέλουμε να ”τοποθετήσουμε” σε πιο σωστή θέση δόντια, που βρίσκονται ”πιο μέσα” από τα υπόλοιπα. .
 • προκειμένου να ”λευκάνουμε” τα δόντια με μόνιμο τρόπο, σε συνδυασμό με τις άλλες τεχνικές χημικής λεύκανσης των δοντιών

Κατηγορίες όψεων συνθέτων ρητινών

01. Μονοχρωματικές όψεις ρητίνης.

Στις αποκαταστάσεις αυτής της κατηγορίας τα δόντια αποκτούν νέο, φωτεινό χρώμα, αλλά μονοχρωματικό. Δεν αποδίδονται όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά των φυσικών δοντιών (διαφάνεια σώματος, κοπτική διαφάνεια, λοβοί αύξησης, halo effect κλπ). Τέτοιες όψεις χρησιμοποιούνται, όταν πρέπει να αποκατασταθούν 6 ή 8 δόντια.

02. Βιομιμητικές όψεις ρητίνης.

Με τις όψεις αυτές το χρώμα εναρμονίζεται πλήρως με τα παρακείμενα και αποδίδεται εκπληκτική φυσικότητα. Αναπαράγονται οι οπτικές ιδιότητες των φυσικών δομών (διαφάνεια σώματος, κοπτική διαφάνεια, λοβοί αύξησης, halo effect κλπ). Τέτοιες όψεις κατασκευάζονται, όταν πρέπει να αποκατασταθούν 1 με 2 δόντια

Όψεις ρητίνης - Πλεονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

 • Με τις όψεις συνθέτων ρητινών αποκαθίσταται άμεσα το αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα. Μπορούν να τοποθετηθούν (''χτιστούν'') όψεις σε 6-10 δόντια σε μια μεγάλη συνεδρία
 • Δεν μεσολαβούν ενδιάμεσα στάδιακαι επιπλέον κόστη(π.χ. εργαστηριακά και το κόστος πορσελάνης κλπ)
 • Αρκετά προβλέψιμη τεχνική (δεν μεσολαβούν εργαστηριακά στάδια)
 • Η καταγραφή του χρώματος των δοντιών αναφοράς γίνεται από τον οδοντίατρο. Υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του χρώματος ή/και τροποποίησης του σε κάθε στάδιο κατά την τοποθέτηση των ενδιάμεσων στρωμάτων.
 • Χρησιμοποιούνται για ανασυστάσεις - χτίσιμο δοντιών
 • Υπάρχουν ολοκληρωμένα συστήματα συνθέτων ρητινών, που μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε χρωματική ιδιαιτερότητα ακόμη και σε πολύ δυσχρωμικά δόντια.

Όψεις ρητίνης - Μειονεκτήματα

Μειονεκτήματα

 • Δεν μπορούν να αποκαταστήσουν με προβλέψιμο τρόπο ανυποστήρικτες δομές σε απόσταση μεγαλύτερη από 1-1,5 χλστ. (π.χ. μεγάλες αραιοδοντίες). Στις περιπτώσεις αυτές επιλέγονται όψεις πορσελάνης ή θήκες πορσελάνης
 • Απαιτούν ιδιαίτερη αντιληπτικότητα όσον αφορά στην σωστή απόδοση χρώματος και αναλογιών,αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις από τον επεμβαίνοντα

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή των όψεων συνθέτων ρητινών είναι η υγεία των περιοδοντικών ιστών (ούλων και οστού), της σύγκλεισης (του τρόπου δηλαδή ,που τα δόντια έρχονται σε επαφή μεταξύ τους), και της ενδεχόμενης ανάγκης για επιμέρους ειδικές θεραπείες (αισθητική χειρουργική).

Όψεις ρητίνης - Διαδικασία

 •  Διενεργείται πρωταρχικά η αισθητική ανάλυση χαμόγελου προσώπου και επιλέγονται τα δόντια, που θα υποδεχτούν τις όψεις.
 • παρουσιάζεται στον ασθενή το προτεινόμενο αποτέλεσμα σε εκμαγεία και φωτογραφίες πριν μετά
 • τοποθετείται στα δόντια ένας οδηγός-πλοηγός, που έχει το σχήμα και το μέγεθος της προτεινόμενης σύνθεσης. Με αυτόν τον τρόπο, οπτικοποιείται το τελικό αποτέλεσμα,προτού προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.
 • πιθανές αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο γίνονται σε αυτό το στάδιο
 • και τελικά αντιγράφεται το αποτέλεσμα στις όψεις ρητίνης.

Όψεις ρητίνης - Στάδια θεραπείας - Χρόνοι

Τα στάδια αποκατάστασης των δοντιών με όψεις σύνθετης ρητίνης περιλαμβάνουν

 • την προετοιμασία των προστομιακών επιφανειών του/των δοντιού/-ών, που θα ''χτιστούν'' οι όψεις
 • το στάδιο της επιλογής του χρώματοςτης έντασης, της φωτεινότητας, της διαφάνειας, του επιπέδου οπαλινότητας
 • την τοποθέτηση των αισθητικών υλικών σε στρώματα με την καθοδήγηση από τους διαγνωστικούς πλοηγούς και το διαγνωστικό κέρωμα
 • και την τελική διαμόρφωση και στίλβωσή τους.

Για τα άνω 6 πρόσθια η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε μικρόκοκκες σύνθετες ρητίνες (COSMEDENT USA Inc) και νανόκοκκες σύνθετες ρητίνες (ASTERIA by TOKUYAMA JAPAN Ιnc).

Οι όψεις ρητίνης αλλάζουν εντυπωσιακά το χαμόγελο σε ένα ραντεβού.

Επένθετα & Υπερένθετα

Οδοντιατρική χωρίς τροχό

Τα επένθετα και υπερένθετα είναι προσθετικές αποκαταστάσεις από πολυμερή υλικά (σύνθετες ρητίνες) ή από ολοκεραμικά συστήματα (emax). ''Αποτελούν προσθετικές λύσεις για οπίσθια δόντια (γομφίους ή προγομφίους).

Τα επένθετα & υπερένθετα είναι απόλυτα συντηρητικές αποκαταστάσεις, καθώς τα δόντια τροχίζονται ελάχιστα ή καθόλου. Αποτελούν επικαλύψεις από πορσελάνη ή σύνθετη ρητίνη, και συγκολλούνται πολύ ισχυρά με τα φυσικά δόντια.

Η χρήση επενθέτων σε όλα τα πίσω δόντια μας παρέχει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε οδοντιατρική χωρίς τροχό. Ψηλώνοντας λίγο τα πίσω δόντια με τα επένθετα δημιουργείται χώρος μεταξύ πάνω και κάτω δοντιών στα πρόσθια δόντια, που μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε όψεις πορσελάνης ή ρητίνης χωρίς καθόλου τροχισμό. Αυτή η τεχνική λέγεται ''ανύψωση της κάθετης διάστασης'' και την εφαρμόζουμε πάντοτε ειδικά στον επανασχεδιασμό του χαμόγελου (Βλ. Νέο Χαμόγελο), αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις με προσθετικές αποκαταστάσεις στην μία ή και στις δύο γνάθους.

Επένθετα & Υπερένθετα - Στάδια και χρόνοι θεραπείας

Τα στάδια της θεραπείας με επένθετα και υπερένθετα είναι τα εξής

 • αφαίρεση του παλιού εμφρακτικού υλικού και της τερηδόνας,
 • απόδοση σωστού σχήματος της κοιλότητας,
 • κατασκευή προσωρινού ενθέτου/επενθέτου,
 • λήψη αποτυπώματος,
 • και η κατασκευή CAD/CAM και τελική συγκόλλησή του στη θέση του.

Υλικά επιλογής είναι τα ολοκεραμικά συστήματα (IPS e-max) ή τα πολυμερή υλικά -σύνθετες ρητίνες (Gradia).

Συγκολλούνται με ειδική τεχνική (bonding) και τη χρήση οδοντιατρικού απομονωτήρα στα φυσικά δόντια, όσο κατεστραμμένα κι αν είναι αυτά .  

Απαιτούνται 1-2 επισκέψεις και συνολικός χρόνος 1-2 εργάσιμες ημέρες.

Το προσδόκιμο της παραμονής τους στα δόντια που τα υποδέχονται είναι 10-15 χρόνια.