Αισθητική Ανάλυση Χαμόγελου & Προσώπου - Αισθητική Οδοντιατρική

Η θεραπεία ''Νέο Χαμόγελο'' είναι ο επανασχεδιασμός του μεγέθους και της θέσης των δοντιών με στόχο την ομορφιά και την κομψότητα.

Αφορά τη βελτίωση στην εμφάνιση των 10-12 δοντιών της άνω γνάθου (αισθητική ζώνη) ή και της κάτω γνάθου με κύριο μέλημα την ακεραιότητα των υγιών δοντιών

Το αποτέλεσμα της αλλαγής θεωρείται απόλυτα φυσικό, και έχει θετική επίδραση στην υγεία αλλά και στην αυτοπεποίθηση μας. Η θεραπεία είναι πλήρως εξατομικευμένη και ελάχιστα έως καθόλου επεμβατική, καθώς επιλέγονται αποκλειστικά και μόνο λύσεις συντηρητικές.

Ο σχεδιασμός της νέας οδοντικής σύνθεσης βασίζεται στην Αισθητική Ανάλυση του προσώπου και το Digital Smile Design . Γι αυτό χρησιμοποιείται εξοπλισμός υψηλής ανάλυσης- ψηφιακές κάμερες DSLR / mirrorless με macro φακούς και ειδικό λογισμικό. Λαμβάνονται συγκεκριμένες φωτογραφίες προσώπου-χαμόγελου και η νέα οδοντική σύνθεση σχεδιάζεται ψηφιακά με βάση την μορφολογία των φυσικών δοντιών .

Συχνά ο ολικός επανασχεδιασμός αφορά σε δόντια υγιή, όπως συμβαίνει σε νεαρούς ασθενείς. Τότε οι επιλογές μας είναι απόλυτα μη επεμβατικές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, επιλέγονται αποκλειστικά οι ορθοδοντικές μετακινήσεις (σιδεράκια ή νάρθηκες invisalign), η λεύκανση και όψεις πορσελάνης ή οι όψεις ρητίνης

Η ολική μεταμόρφωση του χαμόγελου - Τι είναι

Η ολική μεταμόρφωση του χαμόγελου είναι ο συνολικός επανασχεδιασμός της οδοντικής σύνθεσης.

Στοχεύει στην βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, των ούλων και του χαμόγελου, ώστε να ταιριάξουν με τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του προσώπου.

H βελτίωση του χαμόγελου θεωρείται αποδεκτή, μόνο όταν έχουμε υγεία δοντιών και ούλων. Επιτυχημένη όμως θεωρείται, όταν αποδοθεί και αισθητική αρμονία σε όλο το πρόσωπο.

Ένα πρόσωπο έχει σωστές αναλογίες και θεωρείται γοητευτικό, όταν και τα τρία τριτημόριά του έχουν περίπου το ίδιο ύψος.

Τα δόντια επηρρεάζουν το ύψος του κάτω τριτημορίου, οπότε το μέγεθός τους και η θέση τους καθορίζουν σημαντικά την εικόνα του προσώπου.

Επομένως, ο όρος «ολική μεταμόρφωση του χαμόγελου» αφορά επίσης και τη σωστή υποστήριξη των χειλέων, από τα δόντια.

Ακόμη και ρυτίδες, που με τα χρόνια έχουν εγκατασταθεί στο άνω και στο κάτω χείλος καθώς και στην περιστοματική περιοχή (έντονες ρινο-χειλικές αύλακες,πτώση των γωνιών του στόματος), μπορούν να βελτιωθούν αλλάζοντας ελαφρά το μέγεθος και τη θέση των δοντιών.

Κριτήρια επιτυχίας ενός εντυπωσιακού χαμόγελου

Το χρώμα των δοντιών πρέπει να είναι φωτεινό αλλά όχι ''ψεύτικο''.

Οι αναλογίες μήκους-πλάτους των δοντιών θα πρέπει να είναι αρμονικές. Δε θέλουμε τετράγωνα δόντια αλλά ούτε και στενόμακρα.

Τα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου θα πρέπει να φαίνονται, όταν η κάτω γνάθος έρχεται αβίαστα σε θέση ανάπαυσης. Σε νεαρές ηλικίες τα πάνω δόντια θα πρέπει να φαίνονται αρκετά (2-4 χλστ) ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες 1 χλστ είναι αρκετό.

Οι άνω κεντρικοί τομείς πρέπει να βρίσκονται στο μέσο του προσώπου ενώ οι πλάγιοι τομείς θα πρέπει να είναι λίγο μικρότεροι από τους κεντρικούς τομείς. Οι γωνίες των δοντιών θα πρέπει να είναι αποστρογγυλεμένες και όλα τα δόντια να έχουν την ημιδιαφάνεια, που έχουν και τα φυσικά μας δόντια

Τα κάτω πρόσθια δόντια πρέπει να φαίνονται όσο γίνεται λιγότερο. Η θέση των ούλων των προσθίων δοντιών της άνω γνάθου θα πρέπει να είναι ψηλά προς το άνω χείλος, ώστε να φαίνονται όσο γίνεται λιγότερα ούλα.

Ολική μεταμόρφωση του χαμόγελου-Τεχνικές

Όλη η θεραπεία γίνεται στα όρια, που επιτρέπουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και η φυσιολογία του στοματογναθικού συστήματος

Όταν ο ολικός επανασχεδιασμός αφορά σε νέους ασθενείς με υγιή δόντια, φροντίζουμε ώστε οι αποκαταστάσεις να είναι απόλυτα μη-επεμβατικές. Τέτοιες αποκαταστάσεις είναι οι υπερσυντηρητικές όψεις πορσελάνης ή ρητίνης καθώς και τα ένθετα/επένθετα. Μπορούν να επιτευχθούν πάχη όψεων της τάξης 0,1-0,4 χλστ, που σημαίνει , πως τα δόντια δεν τροχίζονται σχεδόν καθόλου

Αισθητική Ανάλυση και δοκιμαστική οδοντική σύνθεση, ορθοδοντική μετακίνηση, οδοντική λεύκανση ή/και προσθετικές αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης αποτελούν τις κυριότερες τεχνικές, γιατί μπορούν να επιτύχουν μηδενική αποκοπή υγιών δοντιών

Ολική μεταμόρφωση του χαμόγελου - Ποιούς αφορά

Η δημιουργία ενός νέου χαμόγελου αφορά όλους εκείνους, που αισθάνονται άσχημα με την εικόνα των δοντιών τους.

Έτσι, εάν έχετε ένα από τα παρακάτω, θα μπορούσατε να είσαστε υποψήφιοι για την ολική μεταμόρφωση στο χαμόγελο σας.

 • δόντια φθαρμένα, που έχουν κοντύνει και δε φαίνονται, όταν χαμογελάτε
 • δόντια, που λείπουν ή που εμφανίζουν κενά μεταξύ τους
 • δόντια, που είναι στραβά
 • ούλα, που φαίνονται πολύ στο χαμόγελο

Με τον ολικό επανασχεδιασμό η αλλαγή στη ζωή σας είναι περισσότερο κοντά από όσο πιστεύετε.

Ολική μεταμόρφωση του χαμόγελου - Πλεονεκτήματα

Ειδική μεθοδολογία (DSD planning- Αισθητική Ανάλυση - mockup) ακολουθείται για τη διάγνωση και την εκτέλεση του σχεδίου θεραπείας. Χρησιμοποιούνται ειδικά προσθετικά εξαρτήματα και τεχνικές ελέγχου της λειτουργικότητας και της αισθητικής (Facebow - adjustable articulators). Έτσι δεν βελτιώνεται μόνο η εμφάνιση, αλλά και η λειτουργία ολόκληρου του στόματος - καλύτερες οδοντικές επαφές και άνεση

Ο ολικός επανασχεδιασμός του χαμόγελου έχει σημαντικά γενικά οφέλη, που αφορούν στην

 • επένδυση στην συνολική υγεία του οργανισμού
 • αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής

Digital Smile Design και Αισθητική Οδοντιατρική

Το Digital Smile Design είναι μια καινοτομία της αισθητικής οδοντιατρικής, που μας προσφέρει τη δυνατότητα σχεδίασης ενός νέου εντυπωσιακού, και απόλυτα φυσικού χαμόγελου.

Το Digital Smile Design βοηθάει στην Αισθητική Ανάλυση και στον Αισθητικό Επανασχεδιασμό.

Αισθητική Ανάλυση Χαμόγελου & Προσώπου

Η Αισθητική Ανάλυση είναι η μέθοδος ανάλυσης της μορφολογίας του προσώπου με ιδιαίτερη έμφαση στο χαμόγελο.

Με την Αισθητική Ανάλυση επισημαίνονται:

 • ασυμμετρίες στο χαμόγελο, στη θέση και στις διαστάσεις των δοντιών
 • η ελλιπής ή υπερβολική έκθεση των περιστοματικών περιοχών (χείλη, μειωμένο ή αυξημένο ύψος κάτω τριτημορίου του προσώπου , προσθιοπίσθια θέση των γνάθων κλπ)
 • και η σκελετική δομή των γνάθων μέσω ακτινογραφιών

Η αισθητική ανάλυση αποτελεί απαραίτητο στάδιο σε κάθε αισθητική παρέμβαση, που γίνεται στο ιατρείο μας. Η αξιοποίηση των πληροφοριών της αισθητικής ανάλυσης στοχεύει στην απόδοση αρμονίας, χωρίς να παραβιάζονται οι λειτουργικές και βιολογικές παράμετροι.

Αισθητικός Επανασχεδιασμός – Τι είναι το Digital Smile Design -DSD

Το Digital Smile Design (by Yoshinaga & Coachman) είναι η τελευταία καινοτομία στην Σύγχρονη Αισθητική Οδοντιατρική. Αποτελεί μέθοδο ψηφιακής ανάλυσης του προσώπου και ψηφιακής προσομοίωσης του νέου χαμόγελου.

Οι ιδανικές διαστάσεις και αναλογίες των δοντιών, το σχήμα και η θέση τους σχεδιάζονται με βάση τις αποστάσεις και τις αναλογίες σε ολόκληρο το πρόσωπο.

To Digital Smile Design (DSD) χρησιμοποιείται στον αισθητικό επανασχεδιασμό του χαμόγελου. Με το DSD ''μεγαλώνουμε'' ή ''μικραίνουμε'' τα δόντια στον υπολογιστή, ώστε να ταιριάξουν με το πρόσωπο. Η διαδικασία είναι απόλυτα εξατομικευμένη και τελικά επιτυγχάνεται ένα αρμονικό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση.

Digital Smile Design και Αισθητική Οδοντιατρική

 • Με το Digital Smile Design ο ασθενής βλέπει το προτεινόμενο αποτέλεσμα σε φωτογραφίες από το πρόσωπο του (πριν-μετά). Στην συνέχεια το νέο χαμόγελο δοκιμάζεται ”πάνω” στα φυσικά δόντια με τη χρήση οδηγού από ακρυλική ρητίνη (mock-up snap-on)
 • Το Digital Smile Design προστατεύει από λειτουργικές και αισθητικές αποκλίσεις. Το τελικό ”ιδανικό” σχήμα της νέας οδοντικής σύνθεσης προσεγγίζεται με ακρίβεια 95-98%
 • Από το DSD προκύπτει ολόκληρο το σχέδιο θεραπείας με ακρίβεια, οπότε η αλληλουχία των σταδίων καθίσταται απόλυτα κατευθυνόμενη. Μπορούμε έτσι, να υπολογίσουμε σε ποια δόντια και με ποιο τρόπο πρέπει να παρέμβουμε
 • Εξασφαλίζεται η αισθητική αρμονία δοντιών κι εμφυτευμάτων
 • Με τη βοήθεια του DSD δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε, οι θεραπείες να είναι ελάχιστα ή και καθόλου επεμβατικές (drill through the mockup)

Ποια είναι η διαδικασία για την Αισθητική Ανάλυση - DSD

 • Λαμβάνονται εξωστοματικές και ενδοστοματικές φωτογραφίες του ασθενούς. Στις φωτογραφίες αυτές γίνεται όλη η μελέτη και ο σχεδιασμός με την χρήση ψηφιακού λογισμικού. Τα δόντια ''επιμηκύνονται'' ή ''μικραίνουν'' σε υπολογιστή, ώστε να ταιριάξουν στο πρόσωπο
 • Γίνεται η παρουσίαση της νέας οδοντικής σύνθεσης στον ασθενή με ”αρχικές” και ”τελικές” φωτογραφίες
 • Γίνεται η προσομοίωση της νέας οδοντικής σύνθεσης στο στόμα του ασθενούς. Έτσι, το προτεινόμενο σχήμα οπτικοποιείται χωρίς να τροχιστούν τα δόντια
 • Επαληθεύεται ή τροποποιείται το νέο χαμόγελο μέχρι να ταιριάξει απόλυτα στο πρόσωπο. Οριστικοποιείται το αποτέλεσμα και με αφετηρία την… τελική εικόνα καταρτίζεται το σχέδιο θεραπείας.

Ο ασθενής γνωρίζει από την αρχή το... τελικό αποτέλεσμα.

Όλοι οι επιμέρους τομείς της Αισθητικής Οδοντιατρικής, από την Προσθετική δοντιών και εμφυτευμάτων έως την αισθητική χειρουργική των μαλακών και σκληρών ιστών του στόματος οφείλουν να αποκαθιστούν ή/και να διατηρούν την αρμονία στο πρόσωπο, στο χαμόγελο και στα δόντια μέσα στα όρια που καθορίζει η βιολογία και η υγεία τών ιστών.

21 068 18 411