Λεύκανση Δοντιών: Κόστος & Πως Γίνεται - Παπαδιώτης Ε.

Λεύκανση Δοντιών: Άμεση & Ασφαλής


Με την οδοντική λεύκανση επιτυγχάνεται ένα χαμόγελο λαμπερό, που αποπνέει υγεία και ομορφιά, και το οποίο προσδίδει αυτοπεποίθηση και νεανικότητα. Ένα λαμπερό χαμόγελο θεωρείται γοητευτικό και έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας, αλλά και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής μας ζωής.

Η ”χημική” λεύκανση αφορά την αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών και θεωρείται μη επεμβατική θεραπεία, χωρίς καμία επίπτωση στη δομική αντοχή των δοντιών και στη γενική υγεία τού οργανισμού.

Οδοντική λεύκανση - Τεχνικές
  • Λεύκανση στο σπίτι
    Κατασκευή ελαστικών ναρθηκών (”μασελάκια”) και εφαρμογή του λευκαντικού gel από τον ασθενή στο σπίτι (2-4 ώρες επί 10-20 ημέρες).
  • Λεύκανση στο ιατρείο
    Τοποθέτηση ειδικού λευκαντικού gel στις επιφάνειες των δοντιών και ενεργοποίησή του με ειδική συσκευή (laser, led). Η τεχνική αυτή γίνεται στο ιατρείο και απαιτεί 1-2 συνεδρίες.
  • Συνδυασμός των ανωτέρω, που είναι και η περισσότερο αποτελεσματική θεραπεία.
Πως απομακρύνονται οι χρωστικές των δοντιών

Η οδοντική λεύκανση επιτυγχάνεται με την είσοδο του λευκαντικού σκευάσματος στα πρίσματα της αδαμαντίνης και στα οδοντινοσωληνάρια. Απελευθερώνεται ενεργό οξυγόνο, το οποίο δεσμεύει τις χρωστικές και τις διασπά.
Το λευκαντικό gel είναι υπεροξείδιο τού υδρογόνου ή υπεροξείδιο τού καρβαμιδίου σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και πυκνότητες ανάόγα με το περιστατικό

Από τις πρώτες ημέρες υπάρχει αισθητή βελτίωση. Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται από 3-12 κλίμακες του χρωματολογίου προσομοίωσης φυσικών δοντιών - VITA

Οδοντική λεύκανση - Τι επιλογές έχουμε, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό

Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, η όλη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί με ασφάλεια. Η εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα έχει αθροιστική δράση. Έτσι, όσες περισσότερες εφαρμογές γίνονται, τόσο πιο λαμπερό το αποτέλεσμα. Οι ανεξέλεγκτες όμως επαναλήψεις χωρίς την παρακολούθηση του θεράποντα οδοντιάτρου δεν ενδείκνυνται καθώς μπορεί να προκύψουν προβλήματα.

Σε ένα ποσοστό 85-90% των περιπτώσεων οι δυσχρωμίες που προέρχονται από την λήψη τροφών/ποτών (π.χ. τσάι, καφές, κόκκινο κρασί κλπ.) αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την λεύκανση.
Υπάρχει όμως κι ένα ποσοστό δυσχρωμιών που αφορούν σε άλλες καταστάσεις (π.χ. γκρίζα δόντια λόγω λήψης αντιβιοτικών κατά την παιδική ηλικία, υποπλασίες αδαμαντίνης και οδοντίνης, οδοντικό τραύμα, πλημμελώς απονευρωμένα δόντια), οι οποίες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση π.χ. μικροαποτριβή, εσωτερική οδοντική λεύκανση, όψεις σύνθετης ρητίνης ή όψεις ολοκεραμικές.

Οδοντική λεύκανση - Προϋποθέσεις για μια ασφαλή θεραπεία

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματική η οδοντική λεύκανση είναι η υγεία των ούλων και των δοντιών. Εάν τα ούλα φλεγμαίνουν , ή εάν υπάρχουν αποτριβές και τερηδόνες των δοντιών η εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα προκαλεί ευαισθησία και δεν επιτρέπει τη σωστή χρήση του, οπότε η λεύκανση καθίσταται αναποτελεσματική. Είναι αυτονόητο, πως δεν μπορεί να υπάρξει αισθητική, αν δεν υπάρχει υγεία

Οδοντική λεύκανση – Διαδικασίες εξασφάλισης ενός εντυπωσιακού αποτελέσματος
Η εξασφάλιση της επιτυχίας μιας θεραπείας λεύκανσης των δοντιών, καθορίζει το βαθμό ικανοποίησης του ασθενούς και εγκαθιδρύει σχέσεις εμπιστοσύνης ασθενούς - οδοντιάτρου. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης της πορείας της λεύκανσης:
- Λήψη ψηφιακών φωτογραφιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Χρησιμοποιούνται  επαγγελματικές DSLR κάμερες και φακοί MACRO πολύ υψηλής ανάλυσης. Η φωτογράφιση γίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες είναι επαναλήψιμες και γι αυτό απόλυτα συγκρίσιμες.
- Ανάλογα με την τακτική αξιολόγηση της βελτίωσης του χρώματος μπορεί να αντικατασταθεί το τζελ με άλλο μεγαλύτερης ή μικρότερης περιεκτικότητας.
- Η λεύκανση ολοκληρώνεται, όταν ο ασθενής θεωρήσει ικανοποιητικό το αποτέλεσμα ή όταν η σύγκριση των φωτογραφιών δείξει, πως η εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη σύγκριση στο χρώμα είναι πλέον μικρή ή ανεπαίσθητη.
Γίνεται λεύκανση των δοντιών στο σπίτι ή δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;
H λεύκανση των δοντιών στο σπίτι με μασελάκια και τζελ είναι αποτελεσματική και ασφαλής. Ένα συνδυαστικό πρωτόκολλο λεύκανσης στο σπίτι και 1-2 επισκέψεις λεύκανσης στο ιατρείο κρίνεται ως ιδανικός συνδυασμός των δύο μεθόδων. Οι εφαρμογές στο ιατρείο από μόνες τους δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα
Γίνεται λεύκανση δοντιών με μασελάκια;
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η λεύκανση με μασελάκια και τζελ είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είτε ως μοναδική μέθοδος ή σε συνδυασμό με επισκέψεις στο ιατρείο.
Πρέπει να τονιστεί η σημασία που έχει η ακρίβεια της εφαρμογής τους στην αποτελεσματικότητα της λεύκανσης.
Πρέπει να σφίγγουν λίγο πάνω από τα ούλα, ώστε να μη διαφεύγει το τζελ και έτσι δε γίνεται σωστά η λεύκανση.
Η διαφυγή του τζελ στο στόμα δεν είναι επιβλαβής.
Πόσο κοστίζουν τα μασελάκια;
Ένα ενδεικτικό κόστος με πιστοποιημένο και βιολογικά ασφαλές τζελ λεύκανσης στο σπίτι και εξατομικευμένα μασελάκια είναι 300 - 350 ευρώ
Με ποιους άλλους τρόπους γίνεται λεύκανση των δοντιών;
Η λεύκανση μπορεί να γίνει και με επισκέψεις στο ιατρείο με τη χρήση ισχυρότερων σκευασμάτων υπό την ενεργοποίηση τους με ειδικές συσκευές. Χρειάζονται συνήθως 1-2 επισκέψεις στην έναρξη και στην λήξη της θεραπείας της λεύκανσης στο σπίτι
Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου και για πόσο καιρό;
Θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη τροφών και ποτών με έντονες χρωστικές όπως πχ σοκολάτα, ντομάτες, παντζάρια, φράουλες, κόκκινο κρασί κλπ. κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 7-10 ημέρες μετά.
Για τον καφέ και το τσάι θα πρέπει να χρησιμοποιείται καλαμάκι.
Εναλλακτικά, αν δεν μπορούν να αποφευχθούν τα πιο πάνω, προτείνεται το πλύσιμο των δοντιών ή η απλή έκπλυση με άφθονο νερό μετά από την λήψη τέτοιων ροφημάτων/ποτών/τροφών
Υπάρχει πόνος;
Η θεραπεία είναι ανώδυνη.
Κάποιες αναφορές για πόνο κατά τη διάρκεια της λεύκανσης έχουν να κάνουν με αυχενικές διαβρώσεις, απογυμνώσεις ριζών ή εκτεθειμένες περιοχές οδοντίνης από βρυγμό |(σφίξιμο των δοντιών) . Τέτοιες περιοχές θα πρέπει να εντοπίζονται και να καλύπτονται (πχ σφράγισμα με ρητίνη) πριν ξεκινήσει η λεύκανση.
Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται το κατάλληλο σκεύασμα με τη σωστή κατά περίπτωση σύσταση (πχ 5% 10% ή 16% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου) ώστε ο ασθενής να μην νιώθει ενοχλήσεις.
Η σωστή κατασκευή των ναρθηκών λεύκανσης (σκληρά μασελάκια λεύκανσης με σωστή οριοθέτηση, ώστε να μη διαφεύγει το τζελ) είναι επίσης πολύ σημαντική στην αποτροπή των συμπτωμάτων.
Εάν παρόλα αυτά υπάρξουν συμπτώματα, είναι πολύ ελαφριά και πλήρως διαχειρίσιμα με τη διακοπή της θεραπείας για 1-2 ημέρες.
Τι διάρκεια έχει η λεύκανση δοντιών;
Ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες, την επιμέλεια ή μη στη στοματική υγιεινή, τη συχνότητα λήψης καφέ/τσαγιού και καπνίσματος, μπορεί να προκληθεί εναπόθεση νέων χρωστικών μετά από κάποιο καιρό.
Συνήθως, με μια αναμνηστική σειρά 3 ημερήσιων εφαρμογών κάθε 6-12 μήνες υπάρχει συντήρηση του αποτελέσματος.
Ποιο το κόστος - τιμή της λεύκανσης των δοντιών;
Κόστος θεραπείας με τζελ λεύκανσης για το σπίτι και εξατομικευμένα σκληρά μασελάκια (Erkodur by Erkodent)300-350 ευρώ.
Κόστος θεραπείας στο ιατρείο για 3 κύκλους των 15-20 λεπτών μαζί με καθαρισμό και προστασία των ούλων 60ευρώ/κύκλος (3Χ60) 180 ευρώ