Λεύκανση Δοντιών: Κόστος & Πως Γίνεται - Παπαδιώτης Ε.

Λεύκανση Δοντιών: Άμεση & Ασφαλής - Πως Γίνεται


Με την οδοντική λεύκανση επιτυγχάνεται ένα χαμόγελο λαμπερό, που αποπνέει υγεία και ομορφιά, και το οποίο προσδίδει αυτοπεποίθηση και νεανικότητα. Ένα λαμπερό χαμόγελο θεωρείται γοητευτικό και έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας, αλλά και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής μας ζωής.

Η ”χημική” λεύκανση αφορά την αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών και θεωρείται μη επεμβατική θεραπεία, χωρίς καμία επίπτωση στη δομική αντοχή των δοντιών και στη γενική υγεία τού οργανισμού.

Οδοντική λεύκανση - Τεχνικές
  • Κατασκευή ελαστικών ναρθηκών (”μασελάκια”) και εφαρμογή του λευκαντικού gel από τον ασθενή στο σπίτι (2-4 ώρες επί 10-20 ημέρες).
  • Τοποθέτηση ειδικού λευκαντικού gel στις επιφάνειες των δοντιών και ενεργοποίησή του με ειδική συσκευή (laser, led). Η τεχνική αυτή γίνεται στο ιατρείο και απαιτεί 1-2 συνεδρίες.
  • Συνδυασμός των ανωτέρω, που είναι και η περισσότερο αποτελεσματική θεραπεία.
Πως απομακρύνονται οι χρωστικές των δοντιών

Η οδοντική λεύκανση επιτυγχάνεται με την είσοδο του λευκαντικού σκευάσματος στα πρίσματα της αδαμαντίνης καθώς και στα οδοντινοσωληνάρια. Απελευθερώνεται ενεργό οξυγόνο, το οποίο δεσμεύει τις χρωστικές και τις διασπά. Το λευκαντικό gel είναι υπεροξείδιο τού υδρογόνου ή υπεροξείδιο τού καρβαμιδίου σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και πυκνότητες.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως άμεσα αισθητό. Η τελική βελτίωση στο χρώμα εκτιμάται από 3-12 κλίμακες του χρωματολογίου προσομοίωσης φυσικών δοντιών - VITA

Οδοντική λεύκανση - Τι επιλογές έχουμε, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό

Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, η όλη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί. Η χρησιμοποίηση του λευκαντικού παράγοντα έχει αθροιστική δράση. Έτσι, όσες περισσότερες εφαρμογές γίνονται, τόσο πιο λαμπερό το αποτέλεσμα. Οι ανεξέλεγκτες επαναλήψεις χωρίς την παρακολούθηση του θεράποντα οδοντιάτρου δεν ενδείκνυνται. Σε περιπτώσεις χρήσης μη πιστοποιημένων σκευασμάτων υπάρχει ο κίνδυνος της υπερλεύκανσης με αποδόμηση και κατακρήμνιση της αδαμαντίνης.

Οι πιο πάνω τεχνικές αφορούν το 85-90% των περιπτώσεων και ουσιαστικά βρίσκουν εφαρμογή σε δυσχρωμίες που προέρχονται από τις χρωστικές που περιέχονται σε τροφές και ποτά (π.χ. τσάι, καφές, κόκκινο κρασί κλπ.). Υπάρχει όμως κι ένα ποσοστό δυσχρωμιών που αφορούν σε άλλες καταστάσεις (π.χ. γκρίζα δόντια λόγω λήψης αντιβιοτικών κατά την παιδική ηλικία, υποπλασίες αδαμαντίνης και οδοντίνης, οδοντικό τραύμα, πλημμελώς απονευρωμένα δόντια), οι οποίες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση π.χ. μικροαποτριβή, εσωτερική οδοντική λεύκανση, όψεις σύνθετης ρητίνης ή όψεις ολοκεραμικές.

Οδοντική λεύκανση - Προϋποθέσεις για μια ασφαλή θεραπεία

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματική η οδοντική λεύκανση είναι η υγεία των ούλων και των δοντιών. Εάν τα ούλα φλεγμαίνουν , ή εάν υπάρχουν αποτριβές και τερηδόνες των δοντιών η εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα προκαλεί ευαισθησία και δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη χρήση του, οπότε η λεύκανση καθίσταται αναποτελεσματική. Είναι αυτονόητο, πως δεν μπορεί να υπάρξει αισθητική, όταν δεν υπάρχει υγεία

Οδοντική λεύκανση – Διαδικασίες εξασφάλισης ενός εντυπωσιακού αποτελέσματος
Η εξασφάλιση της επιτυχίας μιας θεραπείας λεύκανσης των δοντιών, καθορίζει το βαθμό ικανοποίησης του ασθενούς και εγκαθιδρύει σχέσεις εμπιστοσύνης ασθενούς - οδοντιάτρου. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης της πορείας της λεύκανσης: - Λήψη ψηφιακών φωτογραφιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Χρησιμοποιούνται  επαγγελματικές DSLR κάμερες και φακοί MACRO πολύ υψηλής ανάλυσης και προδιαγραφών. Η φωτογράφιση γίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες είναι επαναλήψιμες και γι αυτό απόλυτα συγκρίσιμες. - Ανάλογα με την αξιολόγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα της βελτίωσης του χρώματος μπορεί να αντικατασταθεί το τζελ με άλλο τζελ υψηλότερης περιεκτικότητας. - Η λεύκανση θεωρείται ολοκληρωμένη, όταν ο ασθενής θεωρεί επιτυχές το αποτέλεσμα ή όταν η αξιολόγηση των καλιμπραρισμένων φωτογραφιών δείχνει, πως η εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη αλλαγή στο χρώμα είναι πλέον μικρή ή ανεπαίσθητη.
Γίνεται λεύκανση των δοντιών στο σπίτι ή δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Αν και υπάρχουν ειδικές συσκευές επαγγελματικής λεύκανσης, η λεύκανση δοντιών στο σπίτι με μασελάκια είναι περισσότερο αποτελεσματική. Ένα συνδυαστικό πρωτόκολλο λεύκανσης στο σπίτι και 1-2 επισκέψεις λεύκανσης στο ιατρείο κρίνεται ως ιδανικός συνδυασμός των δύο μεθόδων. Οι εφαρμογές στο ιατρείο από μόνες τους δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα
Γίνεται λεύκανση δοντιών με μασελάκια;
Όπως απαντήθηκε ήδη, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ως μοναδική μέθοδος ή σε συνδυασμό με επισκέψεις στο ιατρείο. Πρέπει να τονιστεί η σημασία στην κατασκευή τους. Πρέπει να σφίγγει λίγο πάνω από τα ούλα, ώστε να μη διαφεύγει το τζελ. Η διαφυγή του τζελ στο στόμα δεν είναι επιβλαβής. Καθιστά όμως αναποτελεσματική την λεύκανση.
Πόσο κοστίζουν τα μασελάκια;
Ένα ενδεικτικό κόστος με πιστοποιημένο και βιολογικά ασφαλές τζελ λεύκανσης στο σπίτι και εξατομικευμένα μασελάκια είναι 300 - 350 ευρώ
Με ποιους άλλους τρόπους γίνεται λεύκανση των δοντιών;
Η λεύκανση μπορεί να γίνει και με επισκέψεις στο ιατρείο με τη χρήση ισχυρότερων σκευασμάτων υπό την ενεργοποίηση τους με ειδικές συσκευές. Χρειάζονται συνήθως 1-2 επισκέψεις στην έναρξη και στην λήξη της θεραπείας της λεύκανσης στο σπίτι
Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου και για πόσο καιρό;
Θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη τροφών και ποτών με έντονες χρωστικές όπως πχ σοκολάτα, ντομάτες, παντζάρια, φράουλες, κόκκινο κρασί κλπ. κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 7-10 ημέρες μετά.
Για τον καφέ και το τσάι θα πρέπει να χρησιμοποιείται καλαμάκι. Το πλύσιμο των δοντιών ή η έκπλυση με άφθονο νερό μετά από την λήψη τέτοιων ροφημάτων/ποτών/τροφών είναι μια εναλλακτική στην περίπτωση, που δεν μπορούν να αποφευχθούν.
Υπάρχει πόνος;
Η θεραπεία είναι ανώδυνη. Οι αναφορές για πόνο κατά τη διάρκεια της λεύκανσης έχουν να κάνουν με την μη ορθή αξιολόγηση της κατάστασης των δοντιών. Έτσι, αυχενικές διαβρώσεις, απογυμνώσεις ριζών ή εκτεθειμένες περιοχές οδοντίνης από βρυγμό |(σφίξιμο των δοντιών) θα πρέπει να εντοπίζονται και να καλύπτονται πριν ξεκινήσει η λεύκανση. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται το κατάλληλο σκεύασμα με τη σωστή σύσταση (πχ 5% 10% ή 16% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου). Η σωστή κατασκευή των ναρθηκών λεύκανσης (σκληρά μασελάκια λεύκανσης με σωστή οριοθέτηση, ώστε να μη διαφεύγει το τζελ) είναι επίσης πολύ σημαντική στην αποτροπή των συμπτωμάτων.
Εάν παρόλα αυτά υπάρξουν συμπτώματα, είναι πολύ ελαφριά και πλήρως διαχειρίσιμα με τη διακοπή της θεραπείας για 1-2 ημέρες.
Τι διάρκεια έχει η λεύκανση δοντιών;
Ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες, την επιμέλεια ή μη στη στοματική υγιεινή, τη συχνότητα λήψης καφέ/τσαγιού και καπνίσματος, μπορεί να προκληθεί εναπόθεση νέων χρωστικών. Συνήθως, με μια αναμνηστική σειρά 3 ημερήσιων εφαρμογών κάθε 6-12 μήνες υπάρχει συντήρηση του αποτελέσματος.
Ποιο το κόστος - τιμή της λεύκανσης των δοντιών;
Κόστος θεραπείας με τζελ λεύκανσης για το σπίτι και εξατομικευμένα σκληρά μασελάκια (Erkodur by Erkodent) 300-350 ευρώ.
Κόστος θεραπείας στο ιατρείο για 3 κύκλους των 15-20 λεπτών μαζί με καθαρισμό και προστασία των ούλων 60ευρώ/κύκλος (3Χ60) 180 ευρώ.