Οδοντική Λεύκανση - Λαμπερό χαμόγελο, Dental Aesthetics

Με την οδοντική λεύκανση επιτυγχάνεται ένα χαμόγελο λαμπερό, που αποπνέει υγεία και ομορφιά, και το οποίο προσδίδει αυτοπεποίθηση και νεανικότητα. Ένα λαμπερό χαμόγελο θεωρείται γοητευτικό και έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας, αλλά και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής μας ζωής.

Η ”χημική” λεύκανση αφορά την αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών και θεωρείται μη επεμβατική θεραπεία, χωρίς καμία επίπτωση στη δομική αντοχή των δοντιών και στη γενική υγεία τού οργανισμού.

Οδοντική λεύκανση - Τεχνικές
  • Κατασκευή ελαστικών ναρθηκών (”μασελάκια”) και εφαρμογή του λευκαντικού gel από τον ασθενή στο σπίτι (2-4 ώρες επί 10-20 ημέρες).
  • Τοποθέτηση ειδικού λευκαντικού gel στις επιφάνειες των δοντιών και ενεργοποίησή του με ειδική συσκευή (laser, led). Η τεχνική αυτή γίνεται στο ιατρείο και απαιτεί 1-2 συνεδρίες.
  • Συνδυασμός των ανωτέρω, που είναι και η περισσότερο αποτελεσματική θεραπεία.
Πως απομακρύνονται οι χρωστικές των δοντιών

Η οδοντική λεύκανση επιτυγχάνεται με την είσοδο του λευκαντικού σκευάσματος στα πρίσματα της αδαμαντίνης καθώς και στα οδοντινοσωληνάρια. Απελευθερώνεται ενεργό οξυγόνο, το οποίο δεσμεύει τις χρωστικές και τις διασπά. Το λευκαντικό gel είναι υπεροξείδιο τού υδρογόνου ή υπεροξείδιο τού καρβαμιδίου σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και πυκνότητες.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως άμεσα αισθητό. Η τελική βελτίωση στο χρώμα εκτιμάται από 3-12 κλίμακες του χρωματολογίου προσομοίωσης φυσικών δοντιών - VITA

Οδοντική λεύκανση - Τι επιλογές έχουμε, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό

Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, η όλη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί. Η χρησιμοποίηση του λευκαντικού παράγοντα έχει αθροιστική δράση. Έτσι, όσες περισσότερες εφαρμογές γίνονται, τόσο πιο λαμπερό το αποτέλεσμα. Οι ανεξέλεγκτες επαναλήψεις χωρίς την παρακολούθηση του θεράποντα οδοντιάτρου δεν ενδείκνυνται. Σε περιπτώσεις χρήσης μη πιστοποιημένων σκευασμάτων υπάρχει ο κίνδυνος της υπερλεύκανσης με αποδόμηση και κατακρήμνιση της αδαμαντίνης.

Οι πιο πάνω τεχνικές αφορούν το 85-90% των περιπτώσεων και ουσιαστικά βρίσκουν εφαρμογή σε δυσχρωμίες που προέρχονται από τις χρωστικές που περιέχονται σε τροφές και ποτά (π.χ. τσάι, καφές, κόκκινο κρασί κλπ.). Υπάρχει όμως κι ένα ποσοστό δυσχρωμιών που αφορούν σε άλλες καταστάσεις (π.χ. γκρίζα δόντια λόγω λήψης αντιβιοτικών κατά την παιδική ηλικία, υποπλασίες αδαμαντίνης και οδοντίνης, οδοντικό τραύμα, πλημμελώς απονευρωμένα δόντια), οι οποίες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση π.χ. μικροαποτριβή, εσωτερική οδοντική λεύκανση, όψεις σύνθετης ρητίνης ή όψεις ολοκεραμικές.

Οδοντική λεύκανση - Προϋποθέσεις για μια ασφαλή θεραπεία

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματική η οδοντική λεύκανση είναι η υγεία των ούλων και των δοντιών. Εάν τα ούλα φλεγμαίνουν , ή εάν υπάρχουν αποτριβές και τερηδόνες των δοντιών η εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα προκαλεί ευαισθησία και δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη χρήση του, οπότε η λεύκανση καθίσταται αναποτελεσματική. Είναι αυτονόητο, πως δεν μπορεί να υπάρξει αισθητική, όταν δεν υπάρχει υγεία

21 068 18 411