Καινούργιο Χαμόγελο: Λάμψη & Ομορφιά! - Παπαδιώτης Ε.

Καινούργιο Χαμόγελο: Λάμψη & Ομορφιά


Η θεραπεία ''Νέο Χαμόγελο'' είναι ο επανασχεδιασμός του μεγέθους και της θέσης των δοντιών με στόχο την ομορφιά και την κομψότητα.

Αφορά τη βελτίωση στην εμφάνιση των 10-12 δοντιών της άνω γνάθου (αισθητική ζώνη) ή και της κάτω γνάθου με κύριο μέλημα την ακεραιότητα των υγιών δοντιών

Ο σχεδιασμός της νέας οδοντικής σύνθεσης βασίζεται στην Αισθητική Ανάλυση του προσώπου και το Digital Smile Design . Γι αυτό χρησιμοποιείται εξοπλισμός υψηλής ανάλυσης- ψηφιακές κάμερες DSLR / mirrorless με macro φακούς και ειδικό λογισμικό. Λαμβάνονται συγκεκριμένες φωτογραφίες προσώπου-χαμόγελου και η νέα οδοντική σύνθεση σχεδιάζεται ψηφιακά με βάση την μορφολογία των φυσικών δοντιών .

Συχνά ο ολικός επανασχεδιασμός αφορά σε δόντια υγιή, όπως συμβαίνει σε νεαρούς ασθενείς. Τότε οι επιλογές μας είναι απόλυτα μη επεμβατικές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, επιλέγονται αποκλειστικά οι ορθοδοντικές μετακινήσεις (σιδεράκια ή νάρθηκες invisalign), η λεύκανση και όψεις πορσελάνης ή οι όψεις ρητίνης

Κριτήρια επιτυχίας ενός εντυπωσιακού χαμόγελου

Το χρώμα των δοντιών πρέπει να είναι φωτεινό αλλά όχι ''ψεύτικο''.

Οι αναλογίες μήκους-πλάτους των δοντιών θα πρέπει να είναι αρμονικές. Δε θέλουμε τετράγωνα δόντια αλλά ούτε και στενόμακρα.

Τα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου θα πρέπει να φαίνονται, όταν η κάτω γνάθος έρχεται αβίαστα σε θέση ανάπαυσης. Σε νεαρές ηλικίες τα πάνω δόντια θα πρέπει να φαίνονται αρκετά (2-4 χλστ) ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες 1 χλστ είναι αρκετό.

Οι άνω κεντρικοί τομείς πρέπει να βρίσκονται στο μέσο του προσώπου ενώ οι πλάγιοι τομείς θα πρέπει να είναι λίγο μικρότεροι από τους κεντρικούς τομείς. Οι γωνίες των δοντιών θα πρέπει να είναι αποστρογγυλεμένες και όλα τα δόντια να έχουν την ημιδιαφάνεια, που έχουν και τα φυσικά μας δόντια

Τα κάτω πρόσθια δόντια πρέπει να φαίνονται όσο γίνεται λιγότερο. Η θέση των ούλων των προσθίων δοντιών της άνω γνάθου θα πρέπει να είναι ψηλά προς το άνω χείλος, ώστε να φαίνονται όσο γίνεται λιγότερα ούλα.

Ολική μεταμόρφωση του χαμόγελου-Τεχνικές

 • υπερσυντηρητικές όψεις πορσελάνης (Βλ. Όψεις Πορσελάνης) ή ρητίνης(βλ. Όψεις Ρητίνης) και τα επένθετα-υπερένθετα(Βλ. Επένθετα & Υπερένθετα) Μπορούν να επιτευχθούν πάχη όψεων της τάξης 0,1-0,4 χλστ, που σημαίνει , πως τα δόντια δεν τροχίζονται σχεδόν καθόλου
 • Αισθητική Ανάλυση και δοκιμαστική οδοντική σύνθεση.(Βλ. Digital Smile Design)
 • ορθοδοντική μετακίνηση,
 • οδοντική λεύκανση(Βλ. Λεύκανση)
 • Ολική μεταμόρφωση του χαμόγελου - Ποιούς αφορά

  Η δημιουργία ενός νέου χαμόγελου αφορά όλους εκείνους, που αισθάνονται άσχημα με την εικόνα των δοντιών τους.

  Έτσι, εάν έχετε ένα από τα παρακάτω, θα μπορούσατε να είσαστε υποψήφιοι για την ολική μεταμόρφωση στο χαμόγελο σας.

  • δόντια φθαρμένα, που έχουν κοντύνει και δε φαίνονται, όταν χαμογελάτε
  • δόντια, που λείπουν ή που εμφανίζουν κενά μεταξύ τους
  • δόντια, που είναι στραβά
  • ούλα, που φαίνονται πολύ στο χαμόγελο
  Ολική μεταμόρφωση του χαμόγελου - Πλεονεκτήματα

  • βελτιώνεται η εμφάνιση
  • βελτιώνεται η λειτουργία ολόκληρου του στόματος - καλύτερες οδοντικές επαφές και άνεση
  • αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής

  Digital Smile Design και Αισθητική Οδοντιατρική

  Το Digital Smile Design είναι μια καινοτομία της αισθητικής οδοντιατρικής, που μας προσφέρει τη δυνατότητα σχεδίασης ενός νέου εντυπωσιακού, και απόλυτα φυσικού χαμόγελου.

  Το Digital Smile Design βοηθάει στην Αισθητική Ανάλυση και στον Αισθητικό Επανασχεδιασμό.

  Αισθητική Ανάλυση Χαμόγελου & Προσώπου

  Η Αισθητική Ανάλυση είναι η μέθοδος ανάλυσης της μορφολογίας του προσώπου με ιδιαίτερη έμφαση στο χαμόγελο.

  Με την Αισθητική Ανάλυση επισημαίνονται:

  • ασυμμετρίες στο χαμόγελο, στη θέση και στις διαστάσεις των δοντιών
  • η ελλιπής ή υπερβολική έκθεση των περιστοματικών περιοχών (χείλη, μειωμένο ή αυξημένο ύψος κάτω τριτημορίου του προσώπου , προσθιοπίσθια θέση των γνάθων κλπ)
  • και η σκελετική δομή των γνάθων μέσω ακτινογραφιών

  Η αισθητική ανάλυση αποτελεί απαραίτητο στάδιο σε κάθε αισθητική παρέμβαση, που γίνεται στο ιατρείο μας. Η αξιοποίηση των πληροφοριών της αισθητικής ανάλυσης στοχεύει στην απόδοση αρμονίας, χωρίς να παραβιάζονται οι λειτουργικές και βιολογικές παράμετροι.