Σχετικά με τα Οδοντικά Εμφυτεύματα

 

1. ΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;

Αν και η τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος είναι μια χειρουργική πράξη με κόστος, που δεν θεωρείται απαγορευτικό (650-850 ευρώ), μπορεί να προκαλέσει προβληματισμούς, όταν το σχέδιο θεραπείας περιλαμβάνει αρκετά εμφυτεύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μπορεί να γίνει τμηματικά, ανάλογα με τον οικονομικό προγραμματισμό, που θα κάνει ο ασθενής . Λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο ασθενής να λειτουργεί άνετα με την μεταβατική του αποκατάσταση για όσο διάστημα χρειαστεί

 

2. ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;

Η επέμβαση για την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων γίνεται με τοπική αναισθησία. Όπως σε κάθε χειρουργική πράξη μπορεί να υπάρξουν κάποια συμπτώματα τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα κοινά παυσίπονα φάρμακα.

 

3. ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα θεωρούνται ως η πλέον αισθητική λύση για οδοντικές αποκαταστάσεις. Εντούτοις, δυσκολότερα επιτυγχάνεται καλύτερη αισθητική με τα εμφυτεύματα απ' ό,τι μπορεί να επιτευχθεί με τα φυσικά δόντια. Η δυσκολία οφείλεται στην ασταθή θέση των ουλικών-περιεμφυτευματικών ιστών, καθώς και στις περίπλοκες τεχνικές υποστήριξης από τις προσθετικές αποκαταστάσεις. Τα κριτήρια για μια επιτυχημένη εμφυτευματική θεραπεία περιλαμβάνουν

 • την σωστή επιλογή και τοποθέτηση του εμφυτεύματος
 • σωστή διαμόρφωση των ούλων με τις μεταβατικές αποκαταστάσεις
 • την εξατομίκευση των προσθετικών κολοβωμάτων
 • και τελικά την κατασκευή των προσθετικών αποκαταστάσεων (λειτουργικότητα,χρώμα, προσθιοπίσθια θέση, αναλογία μήκους-πλάτους) .

Ενδεχόμενος συμβιβασμός σε ένα από τα παραπάνω μπορεί να επιφέρει ένα αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι δύσκολα διατηρήσιμο σε βάθος χρόνου. Ειδικά η απόδοση σωστού περιγράμματος των ούλων καθώς και η ανάδυση της προσθετικής αποκατάστασης μέσα από τα ούλα (προφίλ ανάδυσης) απαιτούν ευαίσθητους χειρισμούς.

 

4. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ;

Πρόκειται για την αφαίρεση των κατεστραμμένων δοντιών και την ταυτόχρονη τοποθέτηση εμφυτευμάτων την ίδια ημέρα.  Μέσα σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση τοποθετούνται οι προσωρινές-μεταβατικές γέφυρες πάνω στα εμφυτεύματα. Οι τελικές γέφυρες τοποθετούνται αυστηρά σε 7-10 ημέρες. Η διαδικασία αυτή λέγεται ”άμεση φόρτιση” (immediate loading). Η απόφαση για άμεση φόρτιση λαμβάνεται,αφού εκτιμηθεί η ποιότητα του οστού (σκληρό, μαλακό), και αφού έχουν αξιολογηθεί και άλλοι παράγοντες.

Η απόλυτη ένδειξη είναι σε πρόσθια μονήρη(μονά) δόντια. Επίσης, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε περιπτώσεις, όπου αφαιρούνται όλα τα φυσικά δόντια. Τα ποσοστά επιτυχίας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα της συμβατικής φόρτισης (90-95%).

Παράγοντες κινδύνου για την άμεση φόρτιση είναι

 • η υφιστάμενη και μη θεραπευμένη περιοδοντική νόσος
 • υψηλή γραμμή γέλωτος ( όταν κατά το χαμόγελο αποκαλύπτονται τα δόντια και μεγάλη επιφάνεια από τα ούλα)
 • η ενεργός περιακρορριζική φλεγμονή (συρίγγιο)
 • αραιή δοκίδωση ( μαλακό οστό)
 • η λήψη διφωσφωνικών αλάτων ( φάρμακα για την οστεοπόρωση και για νεοπλασματικές νόσους)
 • ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.

 

5. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΏΝ ΟΛΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΩΝ (ΜΑΣΕΛΕΣ);

Η ατροφία των φατνιακών αποφύσεων (δηλ η απορρόφηση του οστού των γνάθων) ξεκινάει μετά την απώλεια των δοντιών.  Επιτείνεται μάλιστα προϊόντος του χρόνου

Η τοποθέτηση 2 εμφυτευμάτων σε νωδή (δηλ. χωρίς δόντια) κάτω γνάθο και η άμεση προσαρμογή της ήδη υπάρχουσας οδοντοστοιχίας (μασέλας), είναι μια λύση εύκολη και οικονομική. Έτσι,βελτιώνεται η συγκράτηση και η σταθερότητα των συμβατικών ολικών οδοντοστοιχιών.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας θεραπείας είναι άμεσα ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

 

6. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ;

 • Απουσία μηχανισμού απορρόφησης των μασητικών δυνάμεων. Τα εμφυτεύματα σε αντίθεση με τα δόντια στερούνται περιοδοντικών ινών.
 • Δυσκολία στην απόδοση και διατήρηση της αισθητικής στους περιεμφυτευματικούς ιστούς (ούλα, ουλικό περίγραμμα).

Σε κάθε περίπτωση όμως τα ανωτέρω μειονεκτήματα αντιμετωπίζονται πλήρως

 

7. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;

 • Διασφάλιση χρήσης πιστοποιημένων εμφυτευμάτων. Προς τούτο, χορηγείται το αντίστοιχο πιστοποιητικό, το οποίο έχει εκδοθεί στο εργοστάσιο παραγωγής και στο οποίο αναγράφεται ο σειριακός αριθμός και ο αριθμός παραγωγής καθώς και οι διαστάσεις του και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του.
 • κατάλληλα εκπαιδευμένη επιστημονική ομάδα (χειρουργός, οδοντίατρος, οδοντοτεχνικό εργαστήριο)
 • βελτίωση της εφαρμογής των στηριγμάτων (abutments) στα  εμφυτεύματα με χρυσοκράματα , εξατομικευμένα κολοβώματα και κολοβώματα παθητικής έδρασης. Ελαχιστοποιείται έτσι ο κίνδυνος για ανάπτυξη φλεγμονής γύρω από τα εμφυτεύματα, που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει και σε απώλεια του εμφυτεύματος.
 • Απαρέγκλιτη τήρηση των οδηγιών στοματικής υγιεινής
 • Διακοπή του καπνίσματος τουλάχιστον για 10 ημέρες πριν και για 10 ημέρες μετά την επέμβαση.

Οι σημαντικότερες επιπλοκές παρουσιάζονται τον πρώτο χρόνο μετά την φόρτιση των εμφυτευμάτων. Σε αυτό το διάστημα ο ασθενής θα πρέπει να προσέρχεται για τακτικούς επανελέγχους

 

8. ΠΟΤΕ ΧΑΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ Η ΑΠΩΛΛΕΙΑ ΤΟΥ;

Η απώλεια ενός εμφυτεύματος μπορεί να συμβεί πρώιμα -κατά την περίοδο της οστεοενσωμάτωσης-, ή και μεθύστερα -κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των επι-εμφυτευματικών αποκαταστάσεων.

Στην περίπτωση,που ένα εμφύτευμα αποτύχει πρώιμα, αφαιρείται και τοποθετείται ένα νέο στην ίδια ή παρακείμενη θέση.

Υπάρχουν πρόδρομες ενδείξεις, που καταδεικνύουν είτε την μικροβιακή προσβολή είτε την υπερβολική φόρτιση του εμφυτεύματος ως τα αίτια απώλλειας. Τέτοιες ενδείξεις είναι : ακτινογραφικά ευρήματα, θραύση της πορσελάνης, αποκοχλίωση του  κολοβώματος, κλπ, και πρέπει να αξιολογούνται εγκαίρως

Όταν ένα εμφύτευμα κρίνεται προβληματικό, αφαιρείται το εμφύτευμα και επανατοποθετείται η προσθετική αποκατάσταση (όταν είναι κοχλιούμενη) με μερικές τροποποιήσεις.

Πρέπει να τονιστεί, ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα εμφυτεύματα χάνονται από την πλημμελή στοματική υγιεινή ή τις υπέρμετρες μασητικές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και η ενδεχόμενη απώλεια αντιμετωπίζεται επιτυχώς

 

9. ΤΙ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ΤΩΝ ΓΝΑΘΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;

H ατροφία της γνάθου, δηλαδή η απορρόφηση του οστού, δεν επιτρέπει κάποιες φορές την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ικανού μήκους (>10χστ χλμ και μεγαλύτερα). Στις περιπτώσεις αυτές διάφορες χειρουργικές τεχνικές εφαρμόζονται για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες . Τέτοιες τεχνικές αφορούν σε ανύψωση ιγμορίου, διατατική οστεογένεση,λήψη αυτομοσχεύματος κλπ

Τα τελευταία χρόνια, νέα εμφυτεύματα ειδικού σχεδιασμού (γωνιώδη-angulated,mini,max,zygomatic) έχουν εισαχθεί στην κλινική πράξη.  Με τα νέα αυτά εμφυτεύματα μπορούμε να αποφύγουμε τις πιο πάνω αναπλαστικές επεμβάσεις. Αυτό το επιτυγχάνουμε εκμεταλλευόμενοι την ανατομία των γνάθων. Τα ερευνητικά αποτελέσματα αποδεικνύουν, πως τα ποσοστά επιτυχίας τους είναι παρόμοια με τα συμβατικά εμφυτεύματα.

 

10. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ , ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;

Η σύνδεση δοντιού με εμφύτευμα θα πρέπει να αποφεύγεται και να επιλέγεται μόνο σε πολύ επιλεγμένα περιστατικά.

Η βιολογία των ιστών γύρω από ένα δόντι είναι διαφορετική από ό,τι γύρω από ένα εμφύτευμα. Η σύνδεση δοντιού με εμφύτευμα μέσω μιας γέφυρας είναι επικίνδυνη για το δόντι και το εμφύτευμα. Το δόντι συγκρατείται στο οστό μέσω συνδετικών ινών, που επιτρέπουν μια μικρή κινητικότητα κατά τη διάρκεια της μάσησης (20μm-150μm). Τα εμφυτεύματα στερούνται αυτής της λειτουργίας, γιατί δεν τα περιβάλλουν ίνες και είναι σχεδόν ανένδοτα (5μm).

Έτσι, κατά την μασητική λειτουργία σε μια τέτοια γέφυρα (με στηρίγματα δόντι και εμφύτευμα) προκαλούνται δυνάμεις και ανομοιόμορφες μικρο-κινητικότητες. Οι δυνάμεις αυτές τείνουν να εκτρέψουν το ευένδοτο τμήμα δηλ. το δόντι. Η κατάληξη αυτής της δυσλειτουργικής φόρτισης είναι πιθανώς η απώλεια του δοντιού ή του εμφυτεύματος.

Η λύση είναι η τοποθέτηση ενός δεύτερου εμφυτεύματος

 

11. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΟΝΤΙΑ; ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ;

Όταν χάνεται ένα δόντι, πρέπει να αναπληρωθεί με μια ακίνητη προσθετική αποκατάσταση (γέφυρα σε φυσικά δόντια ή σε εμφυτεύματα).

Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκύπτουν αλλαγές και ανεξέλεγκτες μετακινήσεις των υπολοίπων δοντιών. Η απώλεια ακόμη κι ενός δοντιού δυσχεραίνει τη μάσηση, την ομιλία και κάποιες φορές προκαλεί προβλήματα στην κροταφογναθική διάρθρωση. Το κόκκαλο στην περιοχή, που βρισκόταν το δόντι, συρρικνώνεται και περιπλέκεται η θεραπευτική αποκατάσταση (ανάγκη για αναπλαστικές τεχνικές για να μπουν εμφυτεύματα)

Η λύση εκλογής είναι η έγκαιρη τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων και η εφαρμογή ακίνητων αποκαταστάσεων.  Τα εμφυτεύματα περιορίζουν την απορρόφηση και την ατροφία του οστού, ειδικά από τη στιγμή, που θα φορτιστούν με ακίνητες γέφυρες

Η χρήση κινητών αποκαταστάσεων (σ.σ. μασέλες) προκαλεί ανομοιόμορφη συμπίεση του υποκείμενου βλεννογόνου. Παρατηρείται, έτσι διαταραχή της αιματικής ροής στις περιοχές υπερπίεσης, που επιφέρει επιδείνωση της απορρόφησης του στηρικτικού οστού. Συμπερασματικά, κάθε οδοντικό έλλειμμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε εύλογο χρονικό διάστημα και μάλιστα με ακίνητη αποκατάσταση

Οι λύσεις είναι πολλές και ικανοποιούν όλο το φάσμα των οικονομικών δυνατοτήτων.

 

12. ΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΙΑΣ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;

 • Λειτουργικές (κάταγματα πορσελάνης, αποκοχλίωση βιδών συγκράτησης) - ΠΛΗΡΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΕΣ
 • Αισθητικές (υποχώρηση των περιεμφυτευματικών ιστών) - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΕΣ
 • Περιεμφυτευματίτιδα -μικροβιακή επιμόλυνση λόγω πλημμελούς στοματικής υγιεινής με συνακόλουθη επίπτωση στην υγεία των ούλων.  πρησμένα, αιμορραγούντα ούλα ή υφιζήσεις ούλων με συνακόλουθη απώλλεια στηρικτικού οστού και αντιαισθητική αποκάλυψη της επιφάνειας του εμφυτεύματος - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ

 

13. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ;

Το ποσοστό επιτυχίας σε μια εμφυτευματική θεραπεία είναι πολύ υψηλό τα πρώτα χρόνια (92-95%) . Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 60-80% στα 20 χρόνια. Σύμφωνα με άλλες έρευνες το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο.
Παράγοντες, που επηρρεάζουν αρνητικά την μακρόχρονη επιτυχία των εμφυτευμάτων, είναι:

 • Η λανθασμένη επιλογή του χρόνου τοποθέτησης (πχ. ανάγκη για αναπλαστικές τεχνικές )
 • Η υπερβολική συμπλησίαση των εμφυτευμάτων με φυσικά δόντια (<1,5χλσ)
 • Η βαθειά τοποθέτηση των εμφυτευμάτων (>3,5χλστ) και η απουσία χρήσης ειδικων προσθετικών στηριγμάτων . που μπορούν να ανεβάσουν την προσθετική πλατφόρμα σε ικανοποιητικό βάθος (3-3,5χλστ)
 • το κάπνισμα
 • το μέτριο επίπεδο στοματικής υγιεινής
 • η περιοδοντίτιδα, ως αιτία απώλλειας της φυσικής οδοντοφυίας και η βλεννογονίτιδα των περιεμφυτευματικών ιστών
 • Το ιστορικό περιεμφυτευματίτιδας/βλεννογονίτιδας
 • Το μειωμένο εύρος και το πάχος των ουλικών ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα
 • Η μη ευνοϊκή κατανομή των μασητικών δυνάμεων. Υπέρμετρες μασητικές δυνάμεις συνήθως εκδηλώνονται μέσα στους πρώτους 18 μήνες από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Εντούτοις μπορούν να εμφανιστούν και με την πάροδο του χρόνου λόγω ανομοιόμορφων αποτριβών των προσθετικών αποκαταστάσεων.

Γι αυτό, επιβάλλεται ο ακριβής προεγχειρητικός έλεγχος και η τακτική επανάκληση των εμφυτευματικών ασθενών

 

14. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η εμφυτευματική θεραπεία είναι μια αρκετά ειδική και περίπλοκη θεραπεία. Ακολουθούνται πολλά στάδια και χρησιμοποιούνται ειδικά προσθετικά εξαρτημάτα. Συνεπώς το κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο. Σε κάθε περίπτωση όμως εναπόκειται στον ίδιο τον ασθενή να αντιληφθεί την προστιθέμενη αξία, που έχει μια τέτοια θεραπεία και αφορά στην

 • επένδυση στην συνολική υγεία του οργανισμού του
 • αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής
 • αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης και αναβάθμιση των διαπροσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων

Πρόσφατο Νέο

Περιστατικό ολικής αποκατάστασης με οδοντικά εμφυτεύματα σε μία ημέρα

περισσότερα νέα

Περιστατικό Ολοκεραμικής Γέφυρας Ζιρκονίας

Λειτουργική και αισθητική αντιμετώπιση με γέφυρα ζιρκονίας CAD/CAM

περισσότερα περιστατικά

Στείλτε μας την ερώτησή σας

Μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις σας στο info@dental-aesthetics.gr. Παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν online εκτίμησης των οδοντιατρικών σας αναγκών με την αποστολή πρόσφατων φωτογραφιών/ακτινογραφιών

Αποστολή

Συνεχίζοντας την πλοήγησή σας στον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση cookie. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close